Telefon 040/673-304

VODIČ ZA NAKUP AVTOMOBILSKIH PNEVMATIK

VODIČ ZA NAKUP AVTOMOBILSKIH PNEVMATIK

Ste pred nakupom avtomobilskih gum ? Se sprašujete, zakaj je tolikšna izbira ? V kratkem vodiču, ki smo vam ga pripravili v sodelovanju s ponudnikom Pneumatic center Tkavc gume Velenje si boste olajšali delo in odločitev o izbiri gum, ki bodo v popolnosti zadostile vašim potrebam, načinu uporabe in vrsti vozila. Pred nakupom gum se morate dobro pozanimati in izbrati, saj so gume edini stik med avtomobilom in cestiščem. Pravilna izbira in uporaba pnevmatik vam zagotavlja varno, udobno in varčno vožnjo. Več o pnevmatikah pa si lahko preberete v članku: Avtomobilske pnevmatike.

Kje kupiti pnevmatike?

Pnevmatike lahko kupite direktno od zastopnikov, vulkanizerjev ali pa preprodajalcev. Premisliti je potrebno tudi o garanciji, katero v primeru stvarne napake uveljavljamo pri prodajalcu. Zato so internetni nakupi iz tujine precej tvegani. V Velenju vam prodajo, hrambo in svetovanje pred nakupom ponuja podjetje Pneumatic center Tkavc ( www.tkavc.si ) – gume Velenje. Dober izbor prodajalca vam bo olajšal izbiro, nakup, morebiti pa tudi težave ob reklamaciji.

Kakšne avtomobilske gume potrebujem?

Pri avtomobilskih gumah upoštevamo vse lastnosti, s pomočjo katerih se lažje odločimo za gume, ki bodo prave za nas.
Pri dimenziji gum moramo biti pozorni na širino, višino bočnice in notranji premer. Poleg teh lastnosti je potrebno upoštevati razred nosilnosti ob polni obremenitvi in hitrostni razred. Na primer, hitrostni razred gume mora presegati najvišjo hitrost avtomobila.
Vsi prodajalci in proizvajalci gum morajo podatki podatke o določeni pnevmatiki, ki nam povejo porabo goriva (A-G), oprijem na mokri podlagi (A-F) in hrup, ki je merjen v dB. Prikazan je s črticami (1 – tiha, 3- glasna)

Vzdrževanje gum

Pri podjetju gume Velenje Pneumatic center Tkavc svetujejo, da skrbite za pravilno montažo gum na platišča in teh na avtomobil. Nepravilen tlak v gumah lahko pomeni preveliko in neenakomerno obrabo, slabe vozne lastnosti, nižje udobje in višjo porabo. Platišča morajo biti po montaži gum nanje natančno centrirana, sicer lahko pride do nepravilne obrabe pnevmatike in zmanjšane varnosti.

Kakšne gume naj kupim za nižjo porabo?

Ko je glavni kriterij za nakup nizka poraba, moramo gledati za gumo z nizkim uporom. V testih pnevmatik na spletni strani gume Velenje Pneumatic center Tkavc ( www.tkavc.si ) si oglejte teste pnevmatik za leto 2017, kjer so prikazani podatki o porabi. Precej pa na porabo vpliva tudi izbira platišč. Pravilo je, da platišča, ki so širša in imajo večji obseg, povečajo porabo goriva. S pravilno izbiro platišč in pripadajoče dimenzije gum lahko znatno vplivate na porabo goriva.

Kakšne gume za športen avtomobil?

Pri športnih avtomobilih sta zaradi načina uporabe glavna kriterija za iskanje prave pnevmatike stabilnost pri visokih hitrostih in vodljivost. Tako moramo biti pozorni na oprijem, zaviralno razdaljo, bočno vodljivost in odzivnost ter varnost v mokrih cestnih razmerah.

Vam je bil članek uporaben? Delite ga z drugimi na družabnih omrežjih.

MediaAS, Dejan Ivić s.p.
Smrjene 46b,
1291 Škofljica

Kontakt