Telefon 040/673-304

AVTOMOBILSKE PNEVMATIKE

AVTOMOBILSKE GUME

Pri avtomobilskih pnevmatikah je izbira ogromna, kriterijev in lastnosti pa kopica, zato se je pred nakupom treba dobro pozanimati, katere lastnosti obstajajo in na kaj moramo biti pozorni. V sodelovanju s ponudnikom gum v Velenju Pneumatic center Tkavc smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo prikazali glavne lastnosti avtomobilskih pnevmatik in pojasnili njihov vpliv na porabo, udobje in varnost v vožnji.
Katere vrste pnevmatik poznamo?
Za osebne avtomobile poznamo tri vrste gum, letne, zimske in celoletne. Razlikujejo se po tem, da je v določenih vremenskih pogojih pametno uporabljati tip pnevmatik, ki je temu namenjen. Letne gume so prilagojene za uporabo v toplem vremenu, ko so temperature nad 10°C. Takrat imajo najboljše delovne lastnosti (oprijem, odvajanje vode, obraba, hrup, itd.).
V nasprotju z njimi so zimske gume namenjene vožnji v hladnem vremenu, oprijemu cestišča v slabih pogojih, vožnji na poledeneli podlagi in polnem snegu.

Celoletne gume so kompromis, ki pomeni, da nam sicer ni treba menjati z letnih gum na zimske in obratno, vendar pa plačamo ceno slabše vodljivosti in zmanjšane varnosti pri vožnji. Tako so celoletne gume primerne zgolj za voznike, ki prevozijo nižje število kilometrov in jim vodljivost ne predstavlja glavnega pogoja pri izbiri pnevmatik ter se zato na račun nižje cene odločijo za celoletne gume.

Avtomobilske gume obstajajo v ogromno kombinacijah velikosti, zmesi, obsegov, širin, razredov hrupnosti, obrabe, hitrostnih razredov in nosilnosti.

Za vsak avtomobil obstajajo priporočila proizvajalca o dimenzijah in prej omenjenih lastnostih gum. Teh priporočil se je smiselno držati, v nekaterih primerih pa so minimalni standardi celo zakonsko predpisano, tako da ob neupoštevanju tvegamo kazen s strani policije.

gume v velenjupnevmatike v velenjupnevmatik center tkavc

Razlika med letnimi in zimskimi gumami

Zimske gume vsebujejo več kavčuka, naravne sestavina, ki omogoča prožnost. Dodatno imajo določene bolj kvalitetne pnevmatike dodatek silice, ki strukturi gume doda mehkost pri nižjih zunanjih temperaturah. Druga razlika je profil, ki je pri zimskih gumah globlji, več pa je tudi lamel, ki skrbijo za oprijem v zimskih pogojih. Na račun tega imajo zimske gume večji upor, posledično so bolj hrupne in nam zvišajo porabo.

Življenjska doba pnevmatik

Čas, ko je treba gume zamenjati je pogojen z dvema dejavnikoma. Prvi je sama obraba gume, to pomeni, da jo je treba zamenjati ko je profil pod mejo, ki je pri letnih pnevmatikah 1.6mm, pri zimskih pa 3mm. Drugi razlog pa je starost gume, ki po določenem času zaradi preperevanja izgubi večino prožnosti in posledično sposobnost vodenja vozila. Priporočljivo je, da se gume menja na maksimalno 5 let, četudi imajo dovolj profila. Vožnja s starimi pnevmatikami je lahko zelo nevarna. Na povezavi si lahko ogledate videoposnetek Pneumatik centra Tkavc gume Velenje, kjer je natančno razloženo vse o starosti gum in njihovih drugih lastnostih ( Video ).

Oznake na gumah:

TL-TUBELESS : Označuje, da pnevmatika nima zračnice. Dandanes so skoraj vse pnevmatike za osebna vozila narejene za uporabo brez zračnice.

TWI : Indikator obrabe, ki nam približno pove trajnost pnevmatike.

DOT : Štirimestna številka, pomeni teden in leto proizvodnje pnevmatike ( prvi 2 številki označujta teden v letu, drugi dve pa leto proizvodnje. Primer DOT 3117 – guma, proizvedena v 31. tednu leta 2017)

M+S : mud + snow – označuje zimske pnevmatike

ALL SEASON : Celoletne gume

RUN ON FLAT : Gume, ki omogočajo vožnjo tudi v primeru predrtja

OFF ROAD : Gume, namenjene terenski uporabi

Skladiščenje pnevmatik.

Pred skladiščenjem gum priporočamo, da jih temeljito očistite. Gume hranite v ležečem položaju. Hrambo v stoječem položaju odsvetujemo, saj se zna zgoditi, da bo guma ob ponovni montaži jajčaste oblike in posledično neuporabna. Priporočljivo je tlak v gumi v času hranjenja povišati za približno 0.5bar. Pnevmatike naj bodo shranjene v temnem prostoru pri največ 25°C. Hrambo gum ponavadi ponujajo že prodajalci gum in vulkanizerji.

Vam je bil članek uporaben? Delite ga z drugimi na družabnih omrežjih.

MediaAS, Dejan Ivić s.p.
Smrjene 46b,
1291 Škofljica

Kontakt