Telefon 040/673-304

KAKŠEN TISKALNIK IZBRATI?

KAKŠEN TISKALNIK IZBRATI?

Se sprašujete kateri tiskalnik kupiti? Tiskalnik je dandanes nepogrešljiv del vsakega podjetja, ponudba le-teh pa obširna, zato smo vam pripravili vodič po glavnih tipih tiskalnikov in namenih uporabe. Če pa želite boljši vpogled v nakup celotne biro opreme pa vam svetujemo, da si preberete članek Biro oprema, kjer si lahko preberete o opremljanju celotne pisarne s pisarniško opremo!

Katere vrste tiskalnikov poznamo?

Pri tiskalnikih sta najbolj razširjeni dva tipa, laserski in brizgalni (inkjet). Laserski tiskalnik deluje tako, da laser namagneti razvijalni boben, ki pobere barvo, jo prenese na papir, ta pa je nato segret na visoko temperaturo. Barva se tako sprime s papirjem in tisk je tako zaključen. Prednost laserskega tiska je v hitrosti, nizkih stroških tiskanja in enostavnem vzdrževanju. Barve v laserskem tiskalniku so v večini neškodljive, pri tiskanju pa nastajajo mikro delci, ki utegnejo v primeru slabega prezračevanja dražiti dihala.

Slabosti laserskega tiska se začnejo poznati pri finem in barvnem tisku. Tiskane so pod povečavo zrnaste, obseg barv pa je omejen.
Druga vrsta tiska, ki je enako razširjena, pa je brizgalni tisk (inkjet). V osnovi gre za tekočino, ki se skozi šobo izbrizga na papir in tam posuši. Zaradi nizke količine in visoke temperature se to zgodi skoraj v trenutku. Prednost inkjet tiskalnikov je v natančnosti tiska, točnosti barv in prilagodljivosti glede na medij na katerega tiskamo. Brizglani tisk je idealen za tiskanje fotografij in finih grafik, kjer je pogoj natančnost.

biro oprema za pisarnobiro oprema za pisarnobiro oprema za pisarno

Na kaj biti pozoren pri nakupu?

Pri nakupu moramo biti pozorni tako na ceno naprave kot tudi ceno kartuš, čistil za šobe v kolikor ima naprava ločene kartuše in šobe, ter v dobavljivost in delov. Pri laserskih tiskalnikih preverimo cene tonerjev in razvijalnih enot (valjev). Pomembna je tudi servisna mreža in kompleksnost naprave. Pravilo je, da so tiskalniki večjih formatov občutno dražji, zato je treba dvakrat premisliti o največjem formatu, v katerem bomo tiskali. Preveriti je potrebno tudi ceno papirja, ki ga bomo uporabljali.
Tiskalniki se med seboj razlikujejo tudi v gonilnikih. Hitri, enostavni in natančni gonilniki nam lahko močno olajšajo delovni proces.
Za pravo izbiro tiskalnika pa vam svetujemo 3 najbolj priljubljene ponudnike: Biro S, BiroTech in Dobre Rešitve d.o.o..

3D tiskalniki

V zadnjem času se je močno popularizirala tudi tehnika 3D tiskanja, pri čemer se stalno povečuje nabor snovi in medijev, na kater lahko tiskamo. Pri 3D tiskanju gre za iztiskanje snovi skozi šobo, pri čemer se glava dviguje in spušča, rezultat pa je trodimezionalen objekt. Novodobni 3D tiskalniki so zmožni izjemno natančnega tiskanja s širokim naborom snovi, kot so plastika, lesena vlakna, guma, kovina in pa tudi organske snovi. Pričakuje se, da bo v bližnji prihodnosti možno tiskati tudi organe, ki bodo služili presaditvam.

3D tisk je vedno bolj razširjen tudi v industriji, ki zahteva visoko natančnost (avtomobilizem, letalska industrija, elektrotehnika, itd.)

Vam je bil članek uporaben? Delite ga z drugimi na družabnih omrežjih.

MediaAS, Dejan Ivić s.p.
Smrjene 46b,
1291 Škofljica

Kontakt