Telefon 040/673-304

BIRO OPREMA

KAJ JE BIRO OPREMA?

Med biro opremo štejemo pripomočke in potrošni material, ki ga najdemo v skoraj vsaki pisarni. Zaradi potreb administracije je biro oprema nepogrešljiv inventar vsakega podjetja, saj nam olajša vsakodnevno poslovanje. To vključuje pisanje in tiskanje, razrez papirja, mape in registratorji za sortiranje dokumentov in ostalih papirnih virov informacij. Strošek biro opreme se v osnovi deli na nakupne in sprotne stroške, slednji pa na material in vzdrževanje. Pri izbiri biro opreme je potrebno upoštevati vse tri vidike, saj je zmotno osredotočanje zgolj na nakupno ceno, kajti pogosto se zgodi, da nas presenetijo nepričakovano visoki stroški potrošnega materiala.

Na kaj naj bom pozoren pri nakupu biro opreme?

Pri nakupu biro opreme bodite pozorni na enake stvari kot pri ostalih tehničnih izdelkih, torej garancijski rok, cena vzdrževanja, dobavljivost rezervnih delov, pomemben podatek pa je tudi cena potrošnega materiala. Ta igra glavno vlogo pri napravah za tiskanje in kopiranje, saj je nakupna cena ponavadi presežena še pred iztekom garancijskega roka. Proizvajalci se zavarujejo na način, da lahko v njihovih napravah uporabljate zgolj kartuše in tonerje, kateri so namenjeni določenim modelom. Tako se izognejo nezdravi konkurenci ponaredkov, zavarujejo pa se, da boste material še dolgo kupovali od njih. Zato pri izračunu stroškov tiskanja računamo ceno kartuše/tonerja proti številu kopij, ki jih le-ta nudi.

Cena naj seveda ne bo edini faktor, ki ga upoštevate, pomembna naj bo tudi kvaliteta tiskanja, skeniranja in kopiranja, kot tudi hrup, čas prižiganja, hitrost tiskanja in ostale značilnosti naprave. Ponudnikov prodaje in servisiranja biro oziroma pisarniške opreme je veliko, med kvalitetnejše pa spadajo: Biro S, Printservis, Birotech, Pigo in Dobre Rešitve.

Možnost najema biro opreme?

Veliko podjetij se zaradi visoke cene nakupa profesionalnih naprav in nizke frekvence uporabe odloča za najem tiskalnikov in kopirnih strojev. Sploh slednji so pri nakupu precejšnja finančna postavka, zato se mnogi odločajo za najem. Pri najemu je edina postavka poleg najemnine nakup kartuš in tonerjev. Za servisiranje ponavadi skrbi podjetje, od katerega ste stroj najeli.
Podjetje, ki se ukvarja z najemom in prodajo miltifunkcijskih naprav v Ljubljani in njeni okolici je Dobre Rešitve d.o.o. in pa Printservis d.o.o..

biro oprema za pisarnobiro oprema za pisarnobiro oprema za pisarno

Polnjenje tonerjev in kartuš ali nakup novih?

Pri nakupu kartuš in tonerjev obstajata opciji nakupa novih originalnih enot in nakup napolnjenih rabljenih. Za prvo opcijo se odločamo, če cena tiska ni na prvem mestu, ampak želimo stoodstotno zanesljivost. Pri rabljenih kartušah in tonerjih je na račun občutno nižje cene tiska odstotek napak večji. Potrebno se je tudi pozanimati o sami kvaliteti obnove enote, kvalitete barve in snovi iz katerih je.

Multifunkcijska naprava ali ločene naprave?

Stranke se pogosto odločajo med nakupom multifunkcijske naprave in ločenih strojev. Ponavadi gre za kombinacije tiskalnikov in kopirnih strojev (več o tiskalnikih si lahko preberete v članku Kateri tiskalnik izbrati?). V primeru, da nas skrbi cena naprave in je obseg dela z napravo omejen, je smiselno gledati za multifunkcijskimi napravami, sicer pa velja tako kot pri večini tehničnih naprav, da kompromis pogosto prinese tudi negativne vidike, kot so dražje vzdrževanje, tehnične komplikacije, okornost naprave in dražje deli ter potrošni material.

Vzdrževanje biro opreme?

Vzdrževanje biro opreme opravljajo pooblaščena in nepooblaščena podjetja in posamezniki. Prvi ponujajo garancijo na svoje delo, ta pa je všteta v višjo ceno servisa. Pogosta je tud praksa, da podjetje, od katerega napravo kupite oziroma najamete, ponuja tudi vzdrževanje, katerega plačujete pavšalno ali pa po potrebi.
Med ta podjetja spadata Biro S, ki ponuja servis in prodajo biro opreme ter Printservis (poceni servis printerjev v Ljubljani).

Zakaj kupiti uničevalec dokumentov?

Uničevalec dokumentov je naprava, ki poskrbi, da se papirni viri pretvorijo v neberljive kose papirja. To je posebej uporabno za podjetja, ki morajo skrbeti za svojo kredibilnost oziroma delajo z zaupnimi podatki. Druga korist uničevalca dokumentov je lažje opravljanje z odpadki, saj se papir v uničeni obliki lažje stisne, transportira in predela.
Ne veste kje kupiti kvaliteten uničevalec dokumentov? Oglejte si ponudbo podjetja Pigo d.o.o., ki je specializiran na področju uničevalcev dokumentov.

Škodljivost barv

Barve v tonerjih in kartušah so same po sebi v večini neškodljive, nekatere so celo primerne za zaužitje.
Škodljiv aspekt, ki se pojavlja pri laserskih tiskalnikih so mikro delci, ki nastajajo pri žganju barv na papir, zato se priporoča, da so laserski tiskalniki in kopirni stroji v dobro prezračevanih prostorih. V nasprotnem primeru lahko privede do draženj dihalnih poti, kar se rezultira v draženju sluznice, v hujših primerih pa astmatičnih napadih.

Vam je bil članek uporaben? Delite ga z drugimi na družabnih omrežjih.

MediaAS, Dejan Ivić s.p.
Smrjene 46b,
1291 Škofljica

Kontakt