Telefon 040/673-304

OGREVANJE NA BIOMASO

OGREVANJE NA BIOMASO

Biomasa nastaja iz sončne energije in je ena izmed najbolj dragocenih naravnih virov energije. Poznamo jo v tekoči, trdi in plinasti obliki. Uporabljamo jo lahko za ogrevanje, hlajenje, elektriko, bio dizelsko gorivo…Največkrat uporabljamo lesno biomaso oz. les. Les skladišči energijo ki jo prejme iz sončnih žarkov in jo pri zgorevanju sprošča tako dobimo toploto ki po navadi uporabimo za ogrevanje ali proizvodnjo električne energije. Najbolj pogosti načini ogrevanja trenutno so ogreva nje na pelete, polena in lesne sekance.

Kurjava na polena

Da bi dosegli dobro kakovost drv je potrebno cca dve leti drva skladiščit v suhem prostoru, da znižamo vsebnost vode, ki mora biti po 20%. Sodobni kotli na polena omogočajo dober izkoristek oz zgorevanje. Slaba stran je morda le to, da zaradi kompleksnosti izgorevanja lesa pri pečeh na polena težje prilagajamo želene temperature in zaradi tega potrebujemo hranilnik tople vode kar je pa problem pri manjših družinskih hiša saj zavzame dokaj veliko prostora. Pri takem sistemu ogrevanja je načeloma zadosti enkrat dnevno nalaganje polen v peč kar je pa odlično za današnji tempo življenja.

Kurjava na lesne sekance

Lesni sekanci so zdrobljeni ostanki odpadnega lesa. Peči za lesne sekance imajo veliko prednosti saj omogočajo hitrejše uplinjanje lesa prav tako vse poteka avtomatsko, vključno z čiščenjem kotla. Dodatna prednost kurjave na lesne sekance je to, da je zalogovnik potrebno napolniti na vsakih nekaj tednov. Peči so opremljene tudi z varnostnim sistemom za preprečevanje gorenja v smeri zalogovnika. Ne prekinjen dovod goriva omogoča dober izkoristek zgorevanja in potrebe po toploti. Novejši sistemi peči za lesne sekance so opremljeni z elektronskim regulatorjem za nadzor zgorevanja in razdelitev toplote. Lesni sekanci so odlična rešitev za vaše ogrevanje saj s takim ogrevanjem poskrbite tudi za reciklažo odpadnih lesenih surovin. Kar je pa morda minus pri sistemih za ogrevanje na lesne sekance, je dokaj velik zalogovnik in potrebno je veliko prostora za samo skladiščenje sekancev. Za dodaten nasvet ali nakup lesnih sekancev pokličite gospoda Mirka Kovačič.

lesni sekanciSekanci iz lesaogrevanje na biomaso

Kurjava na pelete

Pelete lahko primerjamo z lesnimi sekanci saj jih pridobimo iz lesnih ostankov. Razlika je ta, da se lesne ostanke za pelete zmelje in močno stisne s posebnimi stroji za izdelavo pelet. Zaradi močnega stiskanja je tudi sama energijska gostota in kurilna vrednost večja. Pelete prepoznamo po njihovi valjasti obliki, njihova dolžina načeloma ne presega 3 cm. Kotel na pelete deluje podobno kot kotel na lesne sekance. Razlika je v tem, da pri kurjavi na pelete potrebujemo do štirikrat manj prostora za skladiščenje kot pri lesnih sekancih. Pelete lahko kupimo v določenih trgovinah saj so pakirani v vreče. Kurjenje s peleti je primerno za centralno ogrevanje in tudi za ogrevanje posameznih etaž ali prostorov saj jih lahko kurimo tudi v manjših oziroma manj zmogljivih pečeh.

Vam je bil članek uporaben? Delite ga z drugimi na družabnih omrežjih.

MediaAS, Dejan Ivić s.p.
Smrjene 46b,
1291 Škofljica

Kontakt